Main

A Jóga ágai

Hatha Jóga

 

A Hatha Jóga kifejezést általában az ászanák, (testtartások) leírásaként használják.
A "ha" szótag a fizikai testet irányító pránikus vagy életenergiára utal, a "tha" szótag a csittára vagy mentális energiára, vagyis a Hatha Jóga az életünket irányító két energia ébredésének katalizátora. Még pontosabban a Hatha Jógában leírt gyakorlatok harmonizálják és tisztítják a test rendszereit, összpontosítják a tudatot felkészítve bennünket a haladóbb csakra és kundaliní gyakorlatok végzésére.

A Hatha jóga magába foglalja az ászanákat a satkarmákkal együtt, (hat fizikai és mentális tisztító gyakorlatcsoport), a mudrákat és a bandhákat, a lelki-élettani energiaoldó gyakorlatok, valamint a pránikus ébresztő gyakorlatokat. Az emberi személyiség egyre kifinomultabb szinteken való hangolása vezet a magasabb szintű tudatossághoz és meditációhoz.
A Hatha Jógáról számos klasszikus szövegben olvashatunk, többek között a Hatha Yoga Pradipika és a Gherand Samhita című kiadványokban.

 

Rádzsa Jóga

A Rádzsa Jóga alatt általában azt a jóga rendszert értjük, amelyet a bölcs Patanjali írt le a jóga Szútrák című művében. Ebben az ősi szövegben Patanjali a jóga nyolc szakaszát definiálja, melyet összefoglaló néven Rádzsa jógaként ismerünk.
A Rádzsa Jóga egy átfogó, minden részletre kiterjedő rendszer, amely az emberi viselkedés és a személyiség fejlődésével, finomításával foglalkozik a jama, (önkorlátozó) és a nijama (fegyelmi gyakorlatok) segítségével. A fizikai egészség megvalósításával és az életerő elnyerésének módjaival az ászanákon (pózok) és a pránájámán (légzőgyakorlatok) keresztül.

A mentális és az érzelimi jellegű konfliktusok kezelésével, a tudatosság és a koncentráció fejlesztésével a pratjáhára (érzékszervi visszavonás) és a dháraná (koncentráció) gyakorlatain keresztül. A tudatosság kreatív aspektusának fejlesztésével a transzcendentális tudatosság eléréséért a dhjána (meditáció) és a szamádhi (az egyetemes azonosságban való elmerülés) megvalósításán keresztül. A Rádzsa Jóga rendszerének részletes magyarázata megtalálható Swami Satyananda Saraswati: Four Chapters on Freedom című könyvében.

 

Kriya Jóga

A Kriya Jóga gyakorlatokat Paramahamsa Satyananda Saraswati propagálta a Jóga és Tantra Sasztrákban leírt titkos tanítások alapján. A kriyák, ahogy a Satyananda Yoga tanítja, az egyike a világon létező mindössze két elismert Kriya Yoga rendszernek; a másik Paramahamsa Yoganandáé.

A kriya szó "tevékenységet" vagy "mozdulatot" jelent, ami a tudat tevékenységeire vagy mozdulataira utal. A kriya azokra a gyakorlati jellegű vagy előkészítő gyakorlatokra is utal, amelyek a teljes egyesüléshez, a gyakorlat végcéljához vezetnek. A Kriya Jóga nem fékezi meg a mentális ingadozást, hanem szándékosan tudati aktivitást és felébredést hoz létre. Ily módon minden képességet harmonizál és kivirágoztatja a teljes potenciált.

A Kriya Jóga az ősi időkben keletkezett, és az idők folyamán fejlődött gyakorlás és tapasztalat alapján. A teljes Kriya Jóga mintegy 70 kriyából áll, amelyből általánosan csak mintegy 20 ismert.

A kriya gyakorlatokat számos szanszkrit nyelű tantrikus szöveg leírja. Mára mindössze néhány lett lefordítva más nyelvekre. A leghitelesebb magna opus jelenleg a Kriya Yoga témájáról az A Systematic Course in the Ancient Tantric Techniques of Yoga & Kriya című könyv és kézikönyve, a Kundalini Tantra.

 

Gjána Jóga

A Gjána Jóga az intellektuális tudás gyakorlati bölcsességgé való átalakításának folyamata. Az emberi dharma felfedezése a természettel és a világegyetemmel való összefüggéseiben. A Gjána Jógát a hagyomány a legmagasabb meditatív állapot és a belső tudás elérésének módszereként írja le.

A gjána szó "tudást" jelent, de a jógával való összefüggésben a meditatív tudatosság folyamatát jelenti, amely megvilágosodott bölcsességhez vezet. Ez nem egy módszer, amelyben racionális magyarázatot keresünk örökérvényű kérdésekre, hanem a meditáció része, amely az önvalóra irányuló kutatáshoz és ön-felismeréshez vezet.

A Gjána Jóga néhány összetevője: (1) nem hinni, hanem felismerni, (2) önelemzéshez vezető ön-tudatosság, (3) a tudás megtapasztalása, (4) a személyes természet felismerése, (5) intuitív bölcsesség kifejlesztése, (6) belső egység megtapasztalása.

Klasszikus könyvek ebben a témában: Yoga Darshan, Yoga Sadhana Panorama sorozat, Nine Principal Upanishads és mások.

 

Bhakti Jóga

A Bhakti Jóga az érzések és az érzelmek irányításának útja, hogy felismerjük a minden emberi lényben rejlő transzcendens és isteni természetet. Sokan az odaadás jógájaként írják le, amivel vallásos színezetet keltenek, azonban a Bhakti Jógán keresztül lehetséges az egész élet harmóniájának és egységének megismérése.

A Bhakti Jóga szakaszait a következők szerint lehet osztályozni: (1) meditáció az érzelmi energia felismerése és irányítása érdekében, (2) mantrák és kirtanok a szív megnyitására, (3) az inspiráció és az élet forrásával, Istennel való azonosulás, (4) a transzcendentális emberi minőségek megtapasztalása a mindennapi életben.

Bhakti Jóga érvényessége és mélysége csak annak az egységnek a felismerésén keresztül lehetséges, melyet a mesterek tapasztaltak az életeik folyamán. A Bhakti Yoga Sagar sorozat könyvei tisztán, érthetően és tömören írják le az isteni természet megtapasztalásának folyamatát.

 

Karma Jóga

A Karma Jóga egy rendszer, amely fejleszti az ellenálló képességet cselekedeteink reaktív és negatív összetevői ellen. A cselekedetekben való tudatosság magasabb képességet ad, hogy irányítsuk a vágyak, ambíciók, egó és más személyiségi komplexumok formájában megjelenő mentális asszociációkat.

A Karma Jóga célja, hogy szabadságot nyerjünk a karma kötelékétől, amely korlátozza, elfojtja a dinamikus, kreatív és konstruktív kifejezést az életben.

A Bhagavad Gítában Srí Krisna hangsúlyozza a cselekvés szükségességét, mint az igazán emberségessé válásnak és az isteni kegyelem elnyerésének eszközét.

A Karma Jóga szádhana, nem pedig gyakorlat. A Karma Jóga állapota a széván (önzetlen bevonódás minden tettben) keresztül érhető el, amelynek szellemiségét hozzáértő mester iránymutatásával lehetséges elsajátítatni.

A Karma Jóga koncepciói, mint az emberi spiritualiás fejlesztésének eszközei a Karma Sannyasa, az Eighteen Yogas of the Gita, Swami Satyananda Saraswati Teachings című sorozatában, valamint a Yoga Sadhana Panorama sorozatban vannak leírva.