Main

A Jóga célja

A jóga célja

 

A jóga egy egyetemes, fejlődő tudomány, amely a tantrikus és védikus hagyományokból ered. Korokon át a jógik, risik és látók töretlen láncolatán keresztül adták át, akik az emberi tudatosság kiterjesztéséért és felaszabadításáért fejlesztették ki ezt a tudományt.

A jóga nem vallás, mivel nem támogat és nem is erőltet semmilyen vallásos dogmát vagy hitet. A jógát ma a modern társadalomban alkalmazzák számos területen. Valójában a jóga az emberi természet problémáival és a humán szükségletekkel foglalkozik a gyakorlati módszerek széles repertoárján keresztül, amelyeknek a célja a tisztulás, a szabályozás és az emberi potenciál felébresztése.

Napjainkban a jóga egy jelentős növekvő és terjedő időszakon megy át a modern társadalomba történő gyors integrációval. A jógát az élet különböző területein alkalmazzák számos új módon, például a terápia egyik formájaként, egészség és stressz menedzsment technikaként vezetők számára, az oktatásban, az üzleti menedzsmentben, a fegyeveres erőknél, a fizikailag és szellemileg hátrányos helyzetben lévőknek, a különlegesen tehetségeseknek, a börtönökben, az egyetemeken, az idősek számára, a vidéki szektorokban és sok más helyen.

A sokoldalú jógikus változást látva a világ minden részén, elkezdhetjük látni, hogy miért hangsúlyozta Sri Swami Satyananda Saraswati sok évvel ezelőtt, hogy „A jóga a holnap kultúrája, és meg fogja változtatni a világ eseményeinek folyását”. Azonban ezeknek az alkalmazásoknak a legtöbbje a felszínes szinten marad. Ahhoz, hogy egy átfogóbb képet kapjunk a jógáról és a potenciális hasznáról a társadalomban, sokkal mélyebbre kell mennünk. Ezzel a céllal jött létre a Bihar Yoga Bharati (BYB). Ebben az intézményben tudósok, orvosok, adminisztrátorok és jógagyakorlók tudják tanulmányozni, kutatásokat végezni, és egy teljes képet kialakítani a jógáról és a lehetséges alkalamazási módjairól a társadalomban, azzal a céllal, hogy jobb jövőt és jobb világot teremtsenek a jövő generációi számára.